Christmas Caravan

Christmas Caravan

Christmas Caravan

I november 1995 lanserte The Coca-Cola Company et nytt konsept innen julereklame, noe som raskt ble en juletradisjon. “Christmas Caravan” – en internasjonal reklamekampanje – viste magiske Coca-Cola-trailere på farten gjennom landet. De leverte Coca-Cola og lyste opp landskapet de passerte. Reklamen tydeligjorde at klassisk Coca-Cola bidrar med litt magi i julefeiringen.

“Christmas Caravan” ble skapt av reklamebyrået W.B. Doner og hadde spesialeffekter fra verdensberømte Industrial Light and Magic, som blant er kjent for Star Wars- filmene, Jakten på den forsvunne skatten, Forrest Gump og Masken.

I reklamen ble tre 18-hjuls “kulisser” omdannet til en uendelig trailerkaravane, kjørende opp bakker, gjennom daler og byer. Hver trailer var en 40-fots, 2-tonns “lysfontene” på hjul med mer enn 30 000 lyspærer. Dette ble muliggjort ved å kombinere live-bilder i full størrelse med miniatyrer, filmteknisk duplisering og digitale “matte paintings” (tegninger av omgivelser). Med litt animasjon kunne julenissen utbringe en skål for julen på slutten av reklamefilmen.

Reklamefilmen var med på å introdusere “Santa Packs” – en spesiell Coca-Cola- forpakning prydet med reproduksjoner av kunstneren Haddon Sundbloms berømte Santa Claus-illustrasjoner.

“Christmas Caravan”-reklamen ble tatt i bruk igjen i 1996. Dette året var Coca-Colas “Santa Packs” tilgjengelig både i USA og i land over hele verden inkludert Australia, Sør-Afrika, Singapore, Hongkong, Filippinene, Storbritannia og Nord-Irland.

“Christmas Caravan III” fra 1998 ble kringkastet i mer enn 100 ulike land, og nådde ut til millioner av seere. Den er en av de mest brukte Coca-Cola-reklamene noensinne.

Christmas Caravan

Christmas Caravan

I november 1999 introduserte selskapet den fjerde reklamen i “Christmas Caravan”- serien, kalt “Journey” (Reisen). Den globale reklamen fortalte historien om en bestefar og hans barnebarn som delte et spesielt øyeblikk da de leste fra en julefortelling som omhandlet en karavanetrailer fra Coca-Cola. Scenene ble levendegjort, og reisen sluttet i hjemmets lune rede hvor barnebarnet og bestefar hadde falt i søvn. På baksiden av en av trailerne hvisket julenissen “Shhhh”.

Reklamen ble filmet i februar 1999 i Vancouver, Britisk Columbia i Canada, for å kunne skape en vinterlig atmosfære med ordentlig snø. Reklamefilmen hadde mer enn 40 medvirkende og ble tatt opp over en firedagers periode.

I reklamen sees en lang rekke trailere som kjører gjennom landskapet, men det ble faktisk brukt kun tre trailere for å lage de maleriske scenene. Industrial Light and Magic laget den datagenererte karavanen med trailere i tillegg til bevegelsene til Sundbloms Santa-skikkelse som sees på slutten av reklamen.

Selv om det virker som om skøytebanen er utendørs, ble scenene faktisk tatt opp på en lokal, innendørs skøytebane. Dette fordi isen på innsjøen ikke var nok tilfrosset. I siste øyeblikk ble opptakene flyttet innendørs, og snøen og vinterbakgrunnen ble lagt til senere ved hjelp av digital bildebehandling.

Inspirert av reklamen laget selskapet faktisk “Holiday Caravan”-trailere, som kjørte på tvers av USA og over hele verden. I 1997, for eksempel, besøkte fem identiske trailere mer enn 65 amerikanske byer, en reise på ca. 2414 mil. Mer enn 25 000 flerfargede lys dekket overflaten på hver trailer og hver semitrailer veide mer enn 25 tonn.

Christmas Caravan

Christmas Caravan

I 1998 samlet nesten 50 000 mennesker seg i Berlin for å ta imot Coca-Colas “Christmas Caravan” da den kjørte inn i byen via Brandenburger Tor. I over seks uker i 1998, 1999 og 2000 dro de illuminerte Coca-Cola-trailerne gjennom Ungarn og brakte glede til 60 steder i landet. “Christmas Caravan” besøkte syke og foreldreløse barn i Kroatia, Moldova, Tsjekkia og Romania.

Visste du forresten at “Christmas Caravan” heter “Holiday Caraven” i USA, består av 5 lastebiler og at de alle er oppkalt etter reinsdyrene til Julenissen. Comet, Vixen, Rudolph, Prancer og Cupid.

“Christmas Caravan” kom til Norge første gang i 1999 og har besøkt norske byer i juleforberedelsene hvert år siden. (Unntatt i 2016 og 2020. Red. anm.)

Om bilene kommer til Norge i år, får du vite i begynnelsen av desember. Følge med på våre nettsider og vår Facebook-side. Men du kan også kontakte oss, så skal vi sjekke med Coca-Cola om og eventuelt når Christmas Caravan ankommer et sted i nærheten av deg.

Kilde: The Coca-Cola Company, Atlanta – USA

Christmas Caravan

Christmas Caravan

Christmas Caravan

Christmas Caravan

Christmas Caravan

Christmas Caravan

Christmas Caravan

Christmas Caravan

Nedlastbare bilder

Christmas Caravan 01

Christmas Caravan 01

Christmas Caravan 02

Christmas Caravan 02

Christmas Caravan 03

Christmas Caravan 03

Christmas Caravan 04

Christmas Caravan 04

Christmas Caravan 05

Christmas Caravan 05

Kommentarer er stengt.